my love !

Followers

Monday, February 21, 2011

Bubur oh Bubur....

hari ni.. x tawu np tringin sgt3 nk mkn bubur merah yg mak buat....
sedapnyeeeeeeeeee.... nway... this week blek kmpg... da tempah kt mak awal2... hee
x saba nk balek... nk mkn masakan mak... paling sedap di dunia lah ! :)
love u so much mak.. <3<3<3
haha... tme tringt bubur merah ny.. tbe2 tgn ny gatal lax nk tawu resipi dye...
so, dgn bantuan My Resipi... aseh tawu dah ! tp ttp nk yg mak punye.. hee
nk tawu lbeyh g resipi2 mknan yg korg suka... g la usha entry tersebut.. haha
ny lah resipi Bubur Merah tu....

Bubur Merah

Buburmerah
Dari Bonda Mertua Ropeah Parjo, dimasak simbolik tanda kesyukuran...

Created on : 03-07-2009

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1 cawan beras
  • 3-4 cawan air
  • 2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan santan
  • 2 keping gula kabung
  • 2 atau 3 sudu gula pasir

Cara-cara

  1. Dalam periuk, atas dapur tanaklah nasi untuk dibuat bubur, setelah jadi bubur tambahkan garam dan santan.
  2. Ketepikan bubur berwarna putih ini dalam 1 cawan (bergantung pada resipi) untuk membentuk hasil seperti dalam foto.
  3. Baki bubur yang masih dalam periuk ditambah gula pasir dan gula kabung, masaklah sehingga sebati. Maka menghasilkan bubur berwarna merah keperangan.
  4. Untuk dihidangkan, kebiasaannya, bubur merah(manis) di bahagian bawah, dan bubur putih (lemak masin) di bahagian atas.
  5. Justeru iso dihidangkan, sebagai tanda kesyukuran seperti kelahiran ahli keluarga baru, hari lahir dan sebagainya.
  6. Sekian, selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment