sedapnyeeeeeeeeee.... nway... this week blek kmpg... da tempah kt mak awal2... hee
x saba nk balek... nk mkn masakan mak... paling sedap di dunia lah ! :)
love u so much mak.. <3<3<3
haha... tme tringt bubur merah ny.. tbe2 tgn ny gatal lax nk tawu resipi dye...
so, dgn bantuan My Resipi... aseh tawu dah ! tp ttp nk yg mak punye.. hee
nk tawu lbeyh g resipi2 mknan yg korg suka... g la usha entry tersebut.. haha
ny lah resipi Bubur Merah tu....
Bubur Merah
Dari Bonda Mertua Ropeah Parjo, dimasak simbolik tanda kesyukuran...
Created on : 03-07-2009
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
- 1 cawan beras
- 3-4 cawan air
- 2 sudu teh garam
- 1/2 cawan santan
- 2 keping gula kabung
- 2 atau 3 sudu gula pasir
Cara-cara
- Dalam periuk, atas dapur tanaklah nasi untuk dibuat bubur, setelah jadi bubur tambahkan garam dan santan.
- Ketepikan bubur berwarna putih ini dalam 1 cawan (bergantung pada resipi) untuk membentuk hasil seperti dalam foto.
- Baki bubur yang masih dalam periuk ditambah gula pasir dan gula kabung, masaklah sehingga sebati. Maka menghasilkan bubur berwarna merah keperangan.
- Untuk dihidangkan, kebiasaannya, bubur merah(manis) di bahagian bawah, dan bubur putih (lemak masin) di bahagian atas.
- Justeru iso dihidangkan, sebagai tanda kesyukuran seperti kelahiran ahli keluarga baru, hari lahir dan sebagainya.
- Sekian, selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment